CHP’Lİ BUDAK, ZEYTİNLİK TALANINI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
GÜNDEM, 01 Mart 2022 06:57BUDAK: “ZEYTİNLİKLER MADEN RANTINA FEDA EDİLEMEZ” “REHABİLİTASYON SÖZÜYLE ZEYTİNLİK TALANI MEŞRULAŞTIRILAMAZ” CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda madencilik faaliyetinin yapılmasının önünü açan Maden Yönetmeliğindeki değişikliği TBMM Gündemine taşıdı. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine yönelik düzenlemelerin daha önce TBMM’ye 7 kere getirilmesine rağmen, her seferinde reddedildiğini hatırlatan Budak, “Kanunla yapamadıklarını bir yönetmelik değişikliği ile oldubittiye getirmeye çalışıyorlar. Karşı çıkmazsak binlerce yıllık zeytin ağaçları madencilik faaliyeti sebebiyle yok olup gidecek. Zeytinlikler maden rantına feda edilemez. Bu düzenleme geri çekilene kadar her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.
CHP Antalya Milletvekili ve Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, 1 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak tapuda zeytinlik olarak kayıtlı olan alanlarda madencilik faaliyetinin yapılmasının önünü açan Maden Yönetmeliğindeki değişikliği TBMM Gündemine taşıdı. Zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetine yönelik düzenlemelerin daha önce TBMM’ye 7 kere getirilmesine rağmen, her seferinde reddedildiğini hatırlatan Budak, “Kanunla yapamadıklarını bir yönetmelik değişikliği ile oldu bittiye getirmeye çalışıyorlar. Karşı çıkmazsak binlerce yıllık zeytin ağaçları madencilik faaliyeti sebebiyle yok olup gidecek. Zeytinlikler maden rantına feda edilemez. Bu düzenleme geri çekilene kadar her türlü mücadeleyi vereceğiz” dedi.
“TALAN SIRASI ZEYTİNLİKLERE ULAŞTI”
Budak, TBMM Başkanlığına Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması talebiyle birer soru önergesi verdi. İktidar eliyle yaşanan çevre katliamlarında sıranın zeytinlik alanlara geldiğini ifade eden Budak şöyle konuştu:
“Yönetmelik değişikliğinde zeytinliklerin başka alanlara taşınması ve madencilik faaliyeti sonrası ilgili alanın rehabilite edilmesinden söz ediliyor, ancak bunun takibinin yapılmayacağını geçmiş örneklerden biliyoruz. Ülkenin dört bir tarafı rehabilite edilmemiş maden alanlarıyla dolu. Bir de rehabilite edilen alanlara yeni zeytin bahçeleri tesis edileceği gibi aklımızla alay eden, katliamın boyutunu gizlemeyi hedefleyen gerekçelerr. Katledilen binlerce yıllık zeytinliklerin, yeni zeytin bahçeleri ile telafi edilmesi mümkün mü?”
Budak, soru önergesinde şu soruların yanıtlanmasını istedi:
“Ülkemizde kaç dönüm zeytinlik alan vardır? Son yirmi yılda ne kadar zeytinlik alan kullanılamaz hale gelmiştir? Yapılan yönetmelik değişikliğinin gerekçesi nedir? Yeni yönetmelikle madenciliğe açılacak zeytin alanı ne kadardır? Zeytinlik alanlarda yapılacak madencilik faaliyetlerinde nasıl bir kamu yararı bulunmaktadır? Bugüne kadar madencilik faaliyetleri sonrası kaç maden alanında rehabilitasyon işlemi gerçekleştirilmiştir? Rehabilitasyon edilen alanlar kaç dönümdür? Faaliyet sonrası rehabilitasyon işlemini gerçekleştirmeyen firmalara hangi yaptırımlar ve cezalar uygulanmaktadır? Bugüne kadar kaç firmaya hangi yaptırımlar uygulanmıştır? Bu firmalara ne kadar ceza kesilmiştir?”
GÜNDEM, 01 Mart 2022 06:57
Yorumlar (0)