Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 19:08

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. - Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık

Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu
 
Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz:
 
 
5 bin yıllık ticari geçmişi olan Akdeniz'de 50 bin gemi batığı olduğunu tahmin ediyoruz"Mavi vatanın kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur.""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir""Batıklar arasında 3 bin 500 yıl içinde batan ticaret gemileri ve son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpaze bulunuyor"" 125 batık rakamı büyük bir rakam, dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır, belki geride 50 bin batık bulunmak için bizi bekliyor"
"Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak""Bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85 amfora yüklü, amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat var "-"Tabak yüklü, lahit mermer, mezar taşıyan batıklar var, ham cam taşıyan batıklar da var"ANTALYA - Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü Akdeniz Sualtı Kültür Mirası Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz, son 3 yılda Antalya kıyılarında yürütülen arkeolojik su altı araştırmalarında 125 batığa ulaştıklarını bildirdi. 
Öniz, 5 bin yıllık ticari geçmişi bulunan Akdeniz'de halen 50 bin batık bulunduğunu tahmin ettikleri bilgisini verdi.Akdeniz Üniversitesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hakan Öniz ve ekibi, arkeolojik sualtı tespit çalışmalarında, antik çağlardan bu yana deniz ticaretinin en önemli merkezlerinden Antalya kıyılarında 125 gemi batığına ulaştı. 3 yıl gibi kısa sürede ulaşılan bu sayının dünyada iddialı bir rakam oluğunun altını çizen Öniz, buldukları batıkların yüzde 80- 85'inin amfora yüklü olduğunu ve bu amforalarda zeytin yağı, şarap, kurutulmuş et ve balık ile bakliyat olduğunun belirlendiğini söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığıyla birlikte Akdeniz'de denizin altında ve kıyıda su altı araştırması yapan AÜ Sualtı Arkeolojisi Araştırma Merkezi olduğunu dile getiren Öniz," Bu merkezde Arkeo araştırma gemisi, sonar botları ve basınç odasıyla dünyada en iyi su altı arkeolojisi alt yapısına sahip merkezlerden birisiyiz"diye konuştu.Öniz, Kültür ve Turizm Bakanlığı öncülüğünde Antalya-Mersin kıyılarının yanı sıra 2018' de Adana Müzesiyle su altı fotoğraf ve belgeleme çalışmalarını diğer kıyılarda da yürüttüklerini kaydetti."3 bin 600 yaşından, 100 yaşına kadar batıklar"Batıklar hakkında bilgi veren Hakan Öniz, " Herhangi bir nedenle denizin altına batmış gemiler veya batık kentler olabilir. 
Bunların hepsi bir nedenle su altında kalmış, insanın geçmişine ait olan her şey bizim su altı arkeolojisi araştırma alanımıza yer alıyor. AÜ'nün su araştırmaları sırasında son 3 senede bulunmuş olan batık sayısı 125'e ulaştı. Bu çok iddialı bir rakam ama bizi de şaşırtan bir rakam değil. İlk tarih, ilk destanlar, ilk coğrafya, ilk ticaret ve savaş gemileri bu sularda ortaya çıkıyor. Akdeniz kıyılarında insanlar yaklaşık 50 bin yıldır denizi kullanarak Kıbrıs, Rodos'a, Girit'e Anadolu kıyılarından ulaşıyorlar. 
Bu 50 bin yıllık insanın geçmişine ait deniz taşıtlarının, batıklarından başlayarak doğal olarak tunç çağı adı verilen son 5 bin, 3 bin yıllık periyottan itibaren batmış ticaret gemileri, savaş gemileri bizim araştırma kapsamımızda yer alıyor" ifadelerine yer verdi."3 bin 500 yıllık yelpaze"Öniz açıklamalarına şöyle devam etti: " Ulaştığımız 125 gemi batığı M.Ö. 16. 15. YY'dan geç Osmanlı döneminde kadar olan geniş bir yelpazeyi barındırıyor. Yaklaşık 3 bin 500 yıllık yelpazede batmış olan ticaret gemileri, bu gemilerin içinde amfora adı verilen çift kulplu toprak testilerden, son 100 sene öncesinde batmış savaş gemilerine kadar çok geniş yelpazedir. Bunları sonar ve sualtı robotlarıyla, su altı arkeologlarının dalarak yaptığı keşiflerle belgeliyoruz"."3 yılda 125 batık önemli bir rakam"Denizin dibindeki batıklar hakkında genel bir tahmin yaptıklarını aktaran Hakan Öniz, " Her sene kış aylarında Marmara, Karadeniz'de Ege'de fırtınada gemiler batıyor. 
Geçmişte makinelerin olmadığı insanların bir yerden bir yere kürek ve yelkenlerle ulaştığı dönemlerde gemiler çok daha kolay batıyordu. Gemici ne kadar usta olursa olsun akıntı ve fırtınada gemiler batıyordu. Her sene Akdeniz kıyılarında 100 gemi batsa en az beş bin yıldır ticaretin yapıldığını düşünürsek karşımıza çıkan gemi 50 bin belki çok daha üstündedir. Doğal olarak 125 batık rakamı büyük bir rakam. Evet dünyada 3 sene içinde bulunmuş 125 batık iddialı bir rakamdır. Belki geride 50 bin batık bizi bekliyor. Bunları da bulmak için çalışmalar yürütüyoruz"diye konuştu."500 ve 1000 metrede çalışma hedefi"Su altının aydınlatılmasında iki yönlü bir çalışma yürüttüklerinin altını çizen Öniz,
 " Kültür ve Turizm Bakanlığı müzelerine ve diğer birimlerine hizmet edecek uzmanları yetiştirirken, diğer taraftan da derin sularda çalışacak su altı robotlarının yüksek lisans tezleri kapsamında yapılmasını sağlıyoruz. Hedefimiz 500 ve 1000 metrede batmış olan gemileri belgelemek ve robotlar kullanarak bunlar üzerinde su altı kazılarını yapmak. Bizim elimizdeki robotlarla şu an 150 metreye kadar inebiliyoruz. Normal dalış yaparak 50-60 metrede yapmış olduğumuz çalışmalar var. Su altı kazıları maksimum 60 metrede cereyan ediyor. 60 metre burada çok önemli hava soluyarak yapılan dalışlarda 60 metrenin altında çalışmak ciddi bir risk" ifadelerine yer verdi."Amfora yüklü"Buldukları batıkların içeriği hakkında bilgiler veren Öniz, " Bizim bulduğumuz batıkların yüzde 80- 85'i amfora yüklü. Amforalarda zeytin yağı, şarap, her türlü kurutulmuş meyve, bakliyat taşınan bir malzeme. Çift kulplu toprak testiler ve formalara bakarak hangi dönemlerde kullanıldığını anlayabiliyoruz. Ama diğer taraftan tabak yüklü batıklar var çok sayıda bulduğumuz. Lahit yani mermer mezarlar taşıyan batıklar var. Ham cam taşıyan batıklar var. 
Ticaret gemilerinin yükleri bunlar. Çatı kiremitleri, tuğlalar var. Savaş gemileri buluyoruz. O gemilerde Osmanlı savaş gemilerinde top buluyoruz. Daha önceki savaş gemilerinde organik olmayan materyal bulmak çok zor. Çünkü ahşap materyallerle beslenen bir kurtçuk her türlü yükü yok ediyor" dedi."Deniz dibinde bilim adamlarının çalışması""Gidemediğin yer senin değildir" mantığıyla denizin dibine de inemiyorsan o ülkenin kıyıları gene senin değildir" diyen Öniz, " Günümüzde mavi vatan kavramı var. Mavi vatan kavramında o denizin kültürel mirasını aydınlatmak da bilim adamlarının görevidir. Sınırlar sadece askerlerle korunmaz bilimsel sınırlar da bilim adamlarıyla korunur. 
Bu ülkenin en derinlerine bile inen çalışan Türk bilim adamları var. Bu ülkenin binlerce yıldır deniz ticaretine konu olduğunu, binlerce yıldır medeniyetlerin yaşadığını, varlığını deniz yolunu kullanarak bizler aydınlatıyoruz. Bu çalışmaların turizm açısından faydası olduğu gibi bilimsel açıdan da faydası var " ifadelerine yer verdi."Balık adamların desteği"Öniz, 2018 yılından beri Türkiye Su Altı Sporları Federasyonu ile birlikte su altı kültürel mirasının koruması eğitim programını gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, "Buna göre Türkiye'de tecrübeli tüm balık adamlar bu eğitim programını almak zorunda. Biz bugüne kadar 400 balık adam eğitmenine eğitim verdik. Onlara, bir batık bulunduğu zaman nasıl korunur, neler yapılır yönünde bilgiler verdik. Bu balık adam eğitmenleri de bu bilgileri kendi öğrencilerine aktarıyorlar. Bir iki sene içinde tüm dalış gruplarında, su altında kültürel miras nasıl korunur, bunu bilen sertifikası olan dalıcılar olacak. Bizde bu arkadaşlar vasıtasıyla daha çok bilgiye ulaşacağız. Deniz büyük, bizim sayımız küçük. Balık adamlar vasıtasıyla daha çok batık bilgisine ulaşıp bunların bilimsel çalışmalarını yapar bir kısmını turizme kazandırır hale geldik" açıklamasını yaptı.
 
Antalya kıyılarında 3 yılda 125 batık bulundu

ANTALYA KÜLTÜR SANAT, 08 Mart 2021 19:08

Yorumlar (0)

Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
DİYARBAKIR’DA EMEKÇİLER HAK ARAYIŞINDA

DİYARBAKIR’DA EMEKÇİLER HAK ARAYIŞINDA

Galatasaray'ın Altın Çağı: Süper Lig Tarihine Geçen Performans

Galatasaray'ın Altın Çağı: Süper Lig Tarihine Geçen Performans

MURATPAŞA’NIN GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ REKOR KIRIYOR

MURATPAŞA’NIN GERİ DÖNÜŞÜM PROJESİ REKOR KIRIYOR

Bursa'da Tarımın Geleceği: Dikey Tarım ve Topraksız Tarım ile Hava Kirliliğine Çözüm

Bursa'da Tarımın Geleceği: Dikey Tarım ve Topraksız Tarım ile Hava Kirliliğine Çözüm

Suriyelilerin dönüşü sürüyor

Suriyelilerin dönüşü sürüyor

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan CHP Sözcüsü'ne tepki

İletişim Başkanı Fahrettin Altun'dan CHP Sözcüsü'ne tepki

Instagram yeni özelliği kullanıcılarına duyurdu

Instagram yeni özelliği kullanıcılarına duyurdu

Sosyal yardım alan 19 bin kişi işe yerleştirildi

Sosyal yardım alan 19 bin kişi işe yerleştirildi

Asgari ücrette gözler son toplantıda

Asgari ücrette gözler son toplantıda

Kendilerini PTT görevlisi olarak tanıtan 6 dolandırıcı tutuklandı

Kendilerini PTT görevlisi olarak tanıtan 6 dolandırıcı tutuklandı

2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi Belli Oldu

2025 Motorlu Taşıtlar Vergisi Belli Oldu

Memurlara yönelik düzenleme ve GSS borçları gündemde

Memurlara yönelik düzenleme ve GSS borçları gündemde

Maliye, halleri ve sosyete pazarlarını yakın takibe aldı

Maliye, halleri ve sosyete pazarlarını yakın takibe aldı

Tapuda eski tip kimlikle işlem yapılamayacak

Tapuda eski tip kimlikle işlem yapılamayacak

Kadın Kolları Genel Başkanı Nur Delice’den Bilime Destek: Görkemli Ödül Töreni

Kadın Kolları Genel Başkanı Nur Delice’den Bilime Destek: Görkemli Ödül Töreni

Sarıkamış Şehitlerini Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

Sarıkamış Şehitlerini Rahmet ve Minnetle Anıyoruz

Alper Alparslan, "Yılın Bilim İnsanı" Ödül Töreninde Sahne Aldı

Alper Alparslan, "Yılın Bilim İnsanı" Ödül Töreninde Sahne Aldı

Bursa'nın Sorunlarına Çözüm Arayışı: 4 Parti, Birleşti

Bursa'nın Sorunlarına Çözüm Arayışı: 4 Parti, Birleşti

Saadet Partisi Gençlik Kolları’ndan Filistin Direnişi Çıkışı

Saadet Partisi Gençlik Kolları’ndan Filistin Direnişi Çıkışı

Bella One Estate İle Hayalinizdeki Villaya Sahip Olun!

Bella One Estate İle Hayalinizdeki Villaya Sahip Olun!

Terme’de Korganlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Yeni Yerinin Açılışını Gerçekleştirdi

Terme’de Korganlılar Kültür ve Dayanışma Derneği Yeni Yerinin Açılışını Gerçekleştirdi

CHP Antalya İl Başkan Yardımcısı Anıl Akbulut haraç iddiasıyla tutuklandı

CHP Antalya İl Başkan Yardımcısı Anıl Akbulut haraç iddiasıyla tutuklandı

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

Hüseyin Celep’ten Şarköy Belediye Başkanına Anlamlı Ziyaret

ANTALYA’DA TAZE BALIĞIN ADRESİ DÜDEN BALIK ÇARŞISI

ANTALYA’DA TAZE BALIĞIN ADRESİ DÜDEN BALIK ÇARŞISI

CHP ANTALYA İL BAŞKANI NAİL KAMACI’DAN SERT TEPKİ: “ANTALYA’YI YOK SAYANLARA YETER ARTIK!”

CHP ANTALYA İL BAŞKANI NAİL KAMACI’DAN SERT TEPKİ: “ANTALYA’YI YOK SAYANLARA YETER ARTIK!”

İyilik Bulaşıcıdır Derneği Başkanı Melek Gözen, 2025 Yardım Projeleri İçin Üyeleriyle Bir Araya Geldi

İyilik Bulaşıcıdır Derneği Başkanı Melek Gözen, 2025 Yardım Projeleri İçin Üyeleriyle Bir Araya Geldi

Köpeklere Kemik Vermenin Tehlikeleri: Meleğin Patileri Derneği Uyardı

Köpeklere Kemik Vermenin Tehlikeleri: Meleğin Patileri Derneği Uyardı

Mamak'taki Okulda Fotoğraf Ücreti Krizi: Veli ile Müdür Yardımcısı Arasında Gerilim

Mamak'taki Okulda Fotoğraf Ücreti Krizi: Veli ile Müdür Yardımcısı Arasında Gerilim

İki ilden acı haber: 4 kişi hayatını kaybetti

İki ilden acı haber: 4 kişi hayatını kaybetti

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi 25 Aralık'ta görüşülecek

Türkiye Adalet Akademisi Kanunu Teklifi 25 Aralık'ta görüşülecek

TSK'dan Zap'a hava harekatı: 11 terörist etkisiz

TSK'dan Zap'a hava harekatı: 11 terörist etkisiz

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRET TALEBİ 29.583 TL!

TÜRK-İŞ’TEN ASGARİ ÜCRET TALEBİ 29.583 TL!

Şahin Aliyev - “Azerbaycan’ın D-8 Teşkilatına Üyeliğinin Önemi: Bölgesel ve Uluslararası Perspektifler”

Şahin Aliyev - “Azerbaycan’ın D-8 Teşkilatına Üyeliğinin Önemi: Bölgesel ve Uluslararası Perspektifler”

DİYARBAKIR'DA KAYBOLAN 12 YAŞINDAKİ ECRİN BULUNDU!

DİYARBAKIR'DA KAYBOLAN 12 YAŞINDAKİ ECRİN BULUNDU!

BAŞKAN UYSAL, YENİ YIL ÇARŞISINI ZİYARET ETTİ

BAŞKAN UYSAL, YENİ YIL ÇARŞISINI ZİYARET ETTİ

ASYA PİYASALARI FED'İN FAİZ KARARININ ARDINDAN DÜŞTÜ

ASYA PİYASALARI FED'İN FAİZ KARARININ ARDINDAN DÜŞTÜ

SONER VE TUĞBA BAŞ ÇİFTİNİN MUTLU GÜNÜ: DOĞA BEBEK DÜNYAYA GELDİ

SONER VE TUĞBA BAŞ ÇİFTİNİN MUTLU GÜNÜ: DOĞA BEBEK DÜNYAYA GELDİ

Pİ COİN BEKLEYENLERE MÜJDE:  "2025’TE BORSALARDA LİSTELENEBİLİR Mİ?"

Pİ COİN BEKLEYENLERE MÜJDE: "2025’TE BORSALARDA LİSTELENEBİLİR Mİ?"