Hüseyin Kumru; Stratejik Sektörde Sürekli Kan Kaybediyoruz!
GÜNDEM, 12 Aralık 2024 02:22
Türkiye’deki üniversitelerde Endüstriyel Kalıpçılık Ana bilim dalının olmayışının zorlukları; Endüstriyel Kalıpçılığın sanayileşmedeki önemi, otomotiv, beyaz eşya, elektrik, elektronik, savunma, havacılık, medikal gibi sektörlerin gelişmesine ve başarısına direkt katkılarının tam olarak bilinmemesi; Türkiye’deki kurulu, kapasite, ithalat ve ihracat rakamlarının doğru bilinmemesi; endüstriyel kalıpçılığın stratejik sektörler kapsamına alınması, desteklenmesi; sektörde kullanılan tüm makine teçhizat, yazılım, nitelikli çelik gibi yurt dışından temin edilmesinin zorlukları, bir sektörü bitirme aşamasına geldi. BTSO 10’cu komite başkanı Kalıpçılar ve Dökümcüler Odası Başkanı Hüseyin Kumru yaşanan krize dikkat çekti!
Başkan Hüseyin Kumru; “İmalat ve kalıp sektöründe girdi maliyetlerimiz yurt dışına odaklı olduğundan döviz kurları çok fazla artmamasına rağmen iç piyasada nakit dönüşü olmaması, iş akdi yapılan firmaların uzun vadede çekle çalışması, sanayi tesislerinin Bursa’da bizim yapmış olduğumuz işe göre donanımlı olmaması ve çoğumuzun da kiracı olduğunu düşünürsek her geçen artan fahiş kira zamlar, çalıştığımız sektörde tecrübeli elamanlar ve çırakların bulunmaması sektörü durdurma aşamasına getirmiştir. Çin ve uzakdoğudan gelen baskıcı malzemelerde bizlerin kepenk indirmeye zorluyor. Savunma sanayimizle bağlantılı iş kollarımızda yeterli ilgi görmediği için kurumlardan o piyasada da arkadaşlarımız küçülmeye doğru iteklendi.” dedi.
DESTEK BEKLİYORUZ!
Kumru; yaşanan krizin orta vadede mutlaka Türkiye’nin ekonomik dengeleri için aşılması gerektiğini belirterek; ” Öncelikle, hammadde tedarik zincirinin çeşitlendirilmesi ve yerli üretim imkanlarının artırılması, fiyat dalgalanmalarının etkisini azaltacaktır. Ayrıca, devlet teşvikleri ve Ar-Ge destekleri ile firmaların yeni teknolojilere yatırım yapmaları teşvik edilmelidir. Eğitim programları aracılığıyla nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi de sektörün uzun vadeli sağlığı için kritik öneme sahiptir. Nitelikli iş gücü için meslek liselerinde kalıp bölümüne ilgi artırılmalı teknik insanlar yetiştirilmelidir. Ayrıca sektörde usta – çırak ilişkileri kötüye kullanılmamalıdır. Bu sektörde çalışanlara daha fazla değer verilerek istihdam artırılmalıdır. Sonuç olarak, kalıp sektörü, karşılaştığı sıkıntılara çözüm yolları geliştirilerek daha rekabetçi ve sürdürülebilir bir hale getirilebilir. Kiracı üyelerimizin belli bir zaman dilimi için kira desteği de verilmelidir. Bu süreçte işbirlikleri ve yenilikçi yaklaşımlar, sektörü güçlendirecek temel unsurlardır ve en büyük yük üreticilere ve yöneticilere düşmektedir. Savunma sanayide bu süreçte bizlere omuz verirse kısa zamanda yaşadığımız ekonomik travmaya son verebilir tekrar Türkiye’nin ekonomisinde lokomotif sektör olarak rol model olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
GÜNDEM, 12 Aralık 2024 02:22
Yorumlar (0)