TÜRKİYE İTTİFAKI İSTİŞARE TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
GÜNDEM, 23 Eylul 2024 06:21Antalya’da Türkiye İttifakı İstişare Toplantısı geniş bir katılımla gerçekleşti. Toplantıya birçok siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcisi, akademisyenler ve yerel yöneticiler katıldı. Türkiye’nin güncel sorunları hakkında çözüm önerileri sunulan bu toplantıda önemli mesajlar verildi.
Toplantıya katılan isimler arasında Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Anadolu Birliği Partisi (ABP) Genel Başkanı Bedri Yalçın, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Binali Efe, ABP Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Hakkı Kıroğlu, Hayvan Hakları Başkanı Erka Zor, Türkiye İttifakı Başkanı ve 21. dönem milletvekili Müjdat Kayayerli, Araştırmacı-yazar Muammer Karabulut, Muratpaşa Belediyesi Başkan Yardımcısı Canan Keleş, ABP Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sibel Çelik ve Akdeniz Üniversitesi Topluluklar Birliği Başkanı Mehmet Korhan Çetin yer aldı.
Adlıhan Dere: "Esnaf 3 Harfli Marketlerle Boğuşuyor"
Toplantıda ilk konuşmayı yapan Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Odası federasyonu Başkan Vekili ve Antalya Esnaf ve Sanaatkarlar Odası Birliği Başkanı Adlıhan Dere, Antalya’daki esnafın büyük zincir marketlerle yaşadığı sıkıntılara dikkat çekti. Dere, “Antalya’da 60 bin tane 3 harfli market var. Esnafımız iş yapamıyor. İnsanlar köy bakkallarının önünden bile 3 harfli market poşetleriyle geçiyor. Biz yerel esnafla alışverişi sürdürelim diyoruz. Tabutumuzu bile mahalledeki bakkal ya da manav taşıyacak, 3 harfli marketler değil” dedi.
Esnafın fiyat etiketi koyma zorunluluğuna da vurgu yapan Dere, “Pastaneye pasta almaya gelen, mağazaya kıyafet almaya gelen turist, neyi kaç paraya alacağını bilmeli” diyerek, bu konuda esnafın daha dikkatli olmasını istedi. Ayrıca, Cumhurbaşkanı ile görüşüp bu konuyu içeren bir dosya sunduklarını ve mücadelelerinin devam edeceğini ifade etti.
Binali Efe: "Alevilere Tam Vatandaşlık Hakkı Verilmiyor"
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkan Yardımcısı Binali Efe, Türkiye’de Alevilere yönelik politikaların yetersiz olduğunu vurguladı. “Cumhuriyet tarihinde şu anki mevcut iktidar, Alevilere tam bir yurttaşlık hakkı vermiyor. Cem evleri ibadethane olarak resmi statüye kavuşturulmuyor. Alevilerin Müslüman sayılmaması en büyük hakarettir. Aleviler İslam’ın ta kendisidir” diyen Efe, AKP hükümeti döneminde 12 kez Alevi çalıştayı düzenlendiğini, ancak hiçbir sonuç alınamadığını belirtti.
Efe, “Aleviler, ibadetini Allah için, peygamberimiz için, Kur’an için yapar. İbadet ister camide yapılır, ister evde” diyerek, Alevilerin ibadetlerinin tanınmamasının büyük bir adaletsizlik olduğunu vurguladı.
Hakkı Kıroğlu: "Birlik Olalım, El Ele Verelim"
Anadolu Birliği Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve Teşkilat Başkanı Hakkı Kıroğlu, konuşmasında birlik ve beraberlik çağrısı yaptı. “Biz insanlara vatanımız için birlik olalım, el ele verelim diye tebliğ ediyoruz. Ben siyaseti bilmiyorum. Ama vatanım için her şeyi yaparım. Ülkemiz zor durumda, sizleri ABP’ye davet ediyorum. Gelin, el ele verelim” dedi. Sözlerinin sonunda partisine katılım çağrısında bulundu.
Erka Zor: "Hayvan Hakları Yasası Yıpratıcı Oldu"
Hayvan Hakları Başkanı Erka Zor, son dönemde çıkarılan hayvan hakları yasasının hayvanseverler için yıpratıcı olduğunu ifade etti. “Geceden sabaha bir yasa çıkardılar. Hayvanlarımızı barınaklara aldılar. Belediyeler kısırlaştırmayı doğru yapsaydı, bu iş bu noktaya gelmeyecekti” dedi. Zor, bu süreçte STK’ların ve halkın da hata yaptığını belirterek, “Kısırlaştırmak için hayvanları almaya gelen belediye araçlarının önüne geçtik. Oysa kısırlaştırma zamanında yapılsaydı, bu sorunlar yaşanmazdı. Neyse ki STK’ların baskısı sonucu, uyutma kararında geri adım atıldı” şeklinde konuştu.
Mehmet Korhan Çetin: "Öğrenciler Büyük Maddi Sıkıntı Çekiyor"
Akdeniz Üniversitesi Topluluklar Birliği Başkanı Mehmet Korhan Çetin, konuşmasında öğrencilerin karşılaştığı maddi zorluklara dikkat çekti. “Öğrencilerin siyasete vakit ayırma fırsatı yok. Üniversiteye adım attığımız andan itibaren büyük bir maddi külfet altına giriyoruz. Geçinemiyoruz. Mezun olduktan sonra da asgari ücretle işe başlıyoruz. Tecrübe kazandıkça daha iyi kazanırız diyoruz, ama bu kez de barınma sorunu ortaya çıkıyor. Yeni mezun öğrenciler için barınma desteği sağlanmalı” dedi.
Müjdat Kayayerli: "Anayasanın İlk 4 Maddesi Değiştirilemez!"
Son konuşmayı yapan Türkiye İttifakı Başkanı ve 21. dönem milletvekili Müjdat Kayayerli, Türkiye’nin sosyal ve politik sorunlarına dikkat çekerek, konuşmasına bir Macar atasözüyle başladı: “Dininizle ilgilenenler, eğer dertlerinizle ilgilenmiyorsa, onlar birer sahtekardır.”
Kayayerli, Türkiye’nin sosyal çıkmazlar, ayrışma ve kutuplaşmalarla karşı karşıya kaldığını belirtti. “Türk Ulusu’nun kültür ve medeniyetini yeniden hakim kılmak, milletimizin biriken sorunlarına çözüm bulmak için Cumhuriyet değerlerimize sahip çıkmalıyız. Üniter devlet yapımız başta olmak üzere, Anayasamızın ilk 4 maddesi değiştirilemez. Milli devlet ve milli kimliğe karşı alternatif kimlikler oluşturmak demokratikleşme değildir” dedi.
Kayayerli ayrıca, Anayasa’nın 6. maddesi ile birlikte 5., 10., 14., 41., 42. ve 66. maddelerinin mutlaka korunması gerektiğini vurgulayarak, bölgesel özerklik düzenlemelerine karşı çıktı. “Bizler sizler için varız. Türk vatanı, devleti ve milleti için, milli birlik ve beraberliği kurmak için Türkiye İttifakı'nı kurduk” diyerek, Türkiye’nin sosyal hukuk devleti olmasını ve laikliğin korunmasını hedeflediklerini ifade etti.
GÜNDEM, 23 Eylul 2024 06:21
Yorumlar (0)