Gün içinde ne kadar oturuyorsunuz?
SAĞLIK, 05 Temmuz 2023 03:37Bu hastalıklara yakalanma riskini yüzde 90 artırıyor!
Gün içinde ne kadar oturuyorsunuz? Çok gibi görünmüyor, ancak zamanımızın ne kadarının oturarak geçtiğini gerçekten incelediğimizde, oldukça şok edici olabilir.
Kahvaltı yapmak için oturuyoruz, işe giderken arabada oturuyoruz, işte masamıza oturuyoruz, öğle yemeğinde oturuyoruz, toplantılarda oturuyoruz, eve giderken arabada oturuyoruz, akşam yemeğinde oturuyoruz ve akşam televizyon seyrederken oturuyoruz…
İşten önce veya sonra bir saatlik egzersiz ekleseniz bile, günün çoğu oldukça hareketsiz geçebilir.
Elbette egzersiz yapmak sağlığımız için önemli ve faydalıdır, ancak yoğun bir ter seansı bile çok fazla oturmanın tehlikelerinden daha ağır basamaz.
Akademik tıp dergisi Annals of Internal Medicine'de Ocak 2015'te yapılan bir inceleme, ne kadar egzersiz yaparsanız yapın, uzun süre hareketsiz kalmanın sağlık sorunlarına neden olduğunu bildirdi.
Aşırı oturma veya hareketsiz bir yaşam tarzı maalesef kültürümüzde norm haline geldi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, fiziksel hareketsizlik aslında dünya çapında yetişkinler arasında dördüncü önde gelen ölüm risk faktörüdür.
Annals of Internal Medicine raporunda, uzun süre oturmanın vücudumuzda haftada birkaç kez egzersiz yaparak geri alınamayacak değişikliklere neden olduğu bulundu. Aşırı oturma, kalp hastalığı, kanser ve zayıf kemik yoğunluğu riskinin artmasına neden olur.
Günde sekiz ila on iki saat oturmak, tip 2 diyabet riskini yüzde 90 oranında artırıyor.
Neyse ki, oturmaya ara vermek, hatta sadece ayağa kalkıp bir dakika gerinmek bile bu riskleri gidermeye yardımcı olabilir.
ÇOK FAZLA OTURUYORUZ!
Günümüzde insanların çok fazla oturdukları oldukça açık. Bir Huffington Post anketine göre, ortalama bir yetişkin uyanık olduğu saatlerin yüzde 60'ını hareketsiz geçiriyor ve günde altı saatten fazla oturuyor.
Mayo Clinic kısa bir süre önce, araştırmacıların günde iki saatten daha az bir süre televizyon veya herhangi bir ekranın önünde oturan insanları dört saat veya daha fazla oturanlarla karşılaştırdıkları bir araştırmayı bildirdi. Dört saatten fazla oturanların (nedeni ne olursa olsun) birinci gruptakilere göre yüzde 50 daha fazla ölüm şansı vardı. Ayrıca kalp hastalığı riskinde yüzde 125 artış vardı. Bu sonuçlar, katılımcılar ne kadar egzersiz yaparsa yapsın doğruydu.
SAĞLIK, 05 Temmuz 2023 03:37
Yorumlar (0)