FİNİKE PORTAKALI YOK OLMA TEHLİKESİYLE KARŞI KARŞIYA
SİYASET, 31 Ocak 2022 07:39Yüksek girdiler yüzünden Finike portakalı yok olma tehlikesinde. Üretici satış fiyatının 2 lirayı geçmemesi nedeniyle maliyeti bile karşılayamadığını söylerken CHP’li Özer sökülen bahçelere dikkat çekti: “Coğrafi işaretli Finike portakalını gelecek kuşaklar sadece fotoğrafta görmesin!”
Finike’de portakal üreticisini ziyaret eden CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer, 30 kuruşa inen limonun dalında kaldığını hatırlatarak “Finike portakalı da yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bir yandan soğuk havayla mücadele eden üretici, maliyeti karşılamadığı için zorda” dedi. Özer, “Eğer gerekli ilgi gösterilmezse dünyanın en iyi aromasına sahip olan, coğrafi işaret almış Finike portakalını belki de gelecek kuşaklar ancak fotoğraflarda görebilecek” diye konuştu.
AZ SAYIDA BAHÇE KALDI
Arazilerin bölündüğünü, portakal bahçelerinin miras yoluyla küçülmeye başladığını ve birçok yerde bahçelerin tek tek sökülmeye başlandığını belirten Özer şöyle devam etti: “Büyük bahçesi olan çok az sayıda üretici kaldı. Zaten bahçe bakımı yeterince zor, bir de elektrik, mazot, gübre gibi girdilere yeterli destek verilmezse bu portakal bahçelerini de kaybedebiliriz. Kalitesini koruyabilme bir yana üretici artık Finike portakalının varlığını koruma mücadelesi veriyor.”
MAZOT VERGİDEN ARINDIRILMALI
Üreticinin sorunlarına acil ve işe yarar çözümler beklediğini söyleyen CHP’li Özer, “Gübrede fatura üzerinden yüzde 50 oranında destekleme yapılması çiftçiyi rahatlatır. Mazotun da vergiden arındırılması gerekir. Çiftçi ne kadar mazot kullanıyorsa tespit edilerek yıllık mazot tüketimi vergisiz olarak bir karne üzerinden yapılabilir” diye konuştu. Özer, gereken önlem ve desteklerin alınmaması halinde Finike portakalındaki üretimin sürekliliğini kaybedeceğini dile getirdi.
***kutu***
ÜRETİCİ NE DİYOR, NE İSTİYOR?
Finike portakalı üreticisi de her yıl daha zorlu bir mücadele verdiklerini belirterek şu ifadelerde bulundu:
-
Geçen yıl tüm Akdeniz havzasında sıcak hava dalgası nedeniyle bir dökülme vardı ve yüzde 50’ye varan bir rekolte kaybımız oldu. Bu sene ağaçlarımız yüklü tuttu, bu yüzden de daha ufak boylu ürün ağırlıklı. 2021’de torbasını 72 liraya aldığımız gübrenin fiyatı 450 ile 650 lira arasında değişmekte. Şu anda portakalın fiyatı 1.5-2 lirayı geçmiyor. Geçen yıl bu portakalın fiyatı 3-3.5 lira bandındaydı. Kısacası bugün bu fiyatlar maliyeti karşılayacak fiyatlar değil.
SOĞUĞA KARŞI PERVANE ÇALIŞIYOR
-
Bu portakalları soğuktan korumak için mücadele veriyoruz. Soğuk hava kütlesini ılık havayla devir daim yaparak atmosferi değiştirmeye yarayan 8 pervanemiz var. Bir pervane 180 beygir gücünde bir motorla çalışıyor. Motor da mazotla çalışıyor. Bu portakalları korumak için son 15 gündür soğuk günlerde bir pervane 8-10 saat çalıştı. Saatte 30-35 litre mazot yaktı. Şu ana kadar 15 ton mazot geldi, aşağı yukarı 250 bin lirayı bulduk.
ŞU ANDA ALAN SATAN YOK!
-
Biz bu portakalları dondan korumak için uğraşıyoruz. Sadece hasadı yapılmak üzere olan portakalı değil, nisan ayında sürgünlerin, çiçeklerin düzgün gelmesi için ve önümüzdeki yıl da meyvenin düzgün gelmesi için mücadele ediyoruz. Türkiye’ye kaliteli Finike portakalını ulaştırmak amacındayız ama şu anda alan satan yok, dalındaki portakal 2 lirayı geçmiyor. Bu çiftçi önümüzdeki yıla parayı nasıl döndürebilecek, zamanı nasıl geçirebilecek?
SİYASET, 31 Ocak 2022 07:39
Yorumlar (0)