MHP Genel Başkanı Bahçeli: Anayasa Mahkemesi baştan yapılandırılmalıdır
SİYASET, 30 Eylul 2020 03:31İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Anayasa Mahkemesi'nin verdiği kararı sert sözlerle eleştirmesinin ardından MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de Anayasa Mahkemesi için "Yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde baştan yapılandırılmalıdır" dedi.
Anayasa Mahkemesi bu aralar sık sık siyasetin gündemine geliyor. Son olarak "Karayollarında toplantı ve gösteri düzenlenemez" kararını iptal etmesinin ardından İçişleri Bakanlığı Süleyman Soylu'nun tepkisini çeken mahkemeyle ilgili şimdi de Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli konuştu. Bahçeli "Anayasa Mahkemesi yeni hükümet sisteminin doğasına uygun şekilde yeni baştan yapılandırılmalıdır" dedi.
Türk siyasetinin önemli isimlerinden olan ve erken seçim, af yasası çıkışlarıyla bu konularda belirleyici olan Devlet Bahçeli, yine çok konuşulacak sözlere imza attı. Anayasa Mahkemesi'nin geçmişi, bugünü ve geleceği hakkında konuşan Bahçeli şunları söyledi "Sıcak tartışmaların yaşandığı, ülkemizin çevresinde vasat bulan gerilim ortamının dalga boyunda yükselişlerin gözlendiği bir zaman aralığında, TBMM 27'inci Dönem 4'üncü Yasama yılına 1 Ekim 2020 tarihinde başlayacaktır. Gazi Meclisimiz milli iradenin tecelli merkezi, milli hedef ve özlemlerin takip mekânı, temin merciidir.
"CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ'NİN YERLEŞMESİ TEMEL GÜNDEM OLMALI"
Türkiye'nin daha demokratikleşmesi, daha gelişmesi, bölgesinde ve küresel sistemde daha da etkili olması bir yanda TBMM'nin tarihsel gücüne, diğer yanda da Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin müessir vasfına bağlıdır. Bugün ülkemiz devamlı tahkimi ve ikmali yapılan bir husumet cephesiyle karşı karşıyadır. Milli güvenliğimizin sağlam esaslara bağlanmasının yanında, iç huzur ve istikrar ortamının kökleşmesi için bilhassa Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin bütün kurum ve kurallarıyla yerleşmesi temel gündem olmalıdır.
"HUKUK SİSTEMİ ELE ALINMALIDIR"
Bu maksatla da yeni hükümet sistemi Parlamenter Sistemin bütün kamburlarından, bütün bağlarından, bütün engellerinden ayıklanmalı, arındırılmalıdır. Nihayetinde hakim ve havi hukuk sistemi mutlaka ele alınmalı, darbe dönemlerinin ürünü ve mirası olan yargı müessesleri demokratik bir içeriğe kavuşturulmalıdır.
"BAŞKANLIK SİSTEMLERİNDE AYM DEĞİL 'YÜCE MAHKEME' OLUR"
Özellikle Başkanlık Sistemiyle yönetilen ülkelerde yargının en üst organı olarak "Yüce Mahkeme" veya "Yüksek Mahkeme"ler yer almaktadır. Buna karşılık Parlamenter Sistemle yönetilen ülkelerde ise Anayasa Mahkemeleri bulunmaktadır.
SİYASET, 30 Eylul 2020 03:31
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!