Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Magazin | Son Dakika Antalya

BAŞKAN HÜSEYİN AKIN “KADIN, HERŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİR”

Şehir Haber Ajansı / Ankara 

05 Aralık 2024
BAŞKAN HÜSEYİN AKIN “KADIN, HERŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİR”

BAŞKAN HÜSEYİN AKIN “KADIN, HERŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİR”

ANADOLU ÇINARLARI DERNEĞİ BASKANI HUSEYİN AKJN YAPTIĞI AÇIKLAMADA ŞU İFADELERE YER VERDİ ;

KADIN, HERŞEYİN EN İYİSİNE LAİKTİR”

Türkiye’de 5 Aralık 1934 yılında TBMM’ne sunulan Anayasa ve Seçim Kanununda yapılan değişiklik ile 317 üyeli Mecliste oylamaya katılan 258 milletvekilinin tümünün oyuyla değişiklik önerisi kabul edilmiş ve kadınlar seçme ve seçilme hakkını elde etmiştir.Türkiye’de kadınların katıldığı ilk genel seçimleri, 8 Şubat 1935 yılında yapılan TBMM 5. dönem seçimleridir. Bu seçimlerde 17 kadın milletvekili TBMM’ye girdi. 1936 yılı başında boşalan milletvekillikleri için yapılan ara seçiminde emekli öğretmen Hatice Özgenel’in Çankırı milletvekili olarak seçilmesiyle meclisteki kadın milletvekili sayısı 18’e çıkmıştır. Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11 yıl, Romanya’dan 12 yıl, Bulgaristan’dan 13 yıl, Belçika’da 14 yıl, İsviçre’den 36 yıl önce Kadınlara Seçme ve Seçilme hakkı tanınmıştır.

1930 yılından itibaren çıkartılan bazı yasalarla kadınlar önce Belediye Seçimlerine katılma, köylerde muhtar olma ve ihtiyar meclislerinde üye seçilme hakkını kullanmışlardır. Ancak 5 Aralık 1934 yılından itibaren de Milletvekili Seçme ve Seçilme Hakları tanınmıştır.

Türkiye’de kadınlar siyasal haklarını ilk kez 1930 yılında Eylül ayından Ekim Ayının 20’sine kadar süren Belediye Seçimlerinde kullanılmıştır. Böylece ilk defa İzmir ve İstanbul illerinin bazı belediye meclislerine girmeye başlamıştır.

Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ilk kadın muhtarı Aydın’ın Çine İlçe’sine bağlı Demirdere Köyünde (bugünkü Karpuzlu İlçesi) yaklaşık 500 oy alarak seçimi kazanan Gül Esin Hanım olmuştur.

Geçmişten bu güne yaşanan bu sürece baktığımızda Ülkemizde kadına verilen değerden öte kadına tanınan liderlik hakkının 90 yıllık bir geçmişi var.

Ama biz biliyoruz ki Türklerin Anadolu’ya girmesiyle birlikte lider kadınların sık sık öne çıkması ve Osmanlı da Kadının Hatun ( Asil kişi ) olarak telaffuz edilmesi Ana olan Kadınların çocuk yetiştirmede ve yeni nesile yön vermedeki önemini bir kez daha ortaya koymuştur.

Bu yüzden de diyoruz ki Kadın toplumun vazgeçilmez bir direği olmazsa olmazı ve herşeyden daha önemlisi Erkek neslinin de vazgeçilmez bir lideridir.

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.